Senior inspecteur Dierproeven

Functie: Senior inspecteur Dierproeven
Dienstverband:   Fulltime
Ervaring: Minimaal 2 jaar
Vacaturenr: 2217

Senior inspecteur Dierproeven Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA)

Functieomschrijving De Nederlandse voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat voor het welzijn van proefdieren en wij zoeken iemand die ons daarbij helpt. Heb jij ook een hart voor dierenwelzijn en sta je stevig in je schoenen? Lees dan snel verder want wij zoeken iemand die van inspecties houdt op locatie en de kwaliteit waarborgt bij dierenproeven.

In Nederland worden jaarlijks ruim 450.000 dierproeven uitgevoerd. De proeven worden bijvoorbeeld gedaan in het kader van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor mens en dier, maar er worden bijvoorbeeld ook dieproeven gedaan in het migratieonderzoek van verschillende diersoorten.

Om ervoor te zorgen dat het dierenwelzijn van alle proefdieren in Nederland zo goed mogelijk is, houdt de NVWA toezicht.

Als Senior Inspecteur Dierproeven kom je te werken in het team Feed Noord bij de directie Handhaven. Het team bestaat uit 20 collega’s, waarvan 4 personen werkzaam zijn in het domein proefdieren en dierproeven. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het houden van toezicht op instellingen betrokken bij dierproeven en proefdieren. Je werkt vaak zelfstandig maar voert ook duo-inspecties uit.

Wat ga je doen?
Je ziet toe op naleven/bewaken van dierenwelzijn en de naleving van wet- en regelgeving. Dit doe je door inspecties en audits van hun bedrijfssystemen, locaties en administratieve processen. Je voert het interventiebeleid uit bij overtredingen van de wetgeving. Je rapporteert, adviseert en verstrekt nalevingshulp en stelt schriftelijke waarschuwingen en proces-verbaal op. Verder handel je klachten of meldingen over proefdieren en dierproeven af.

Je verzamelt zo veel mogelijk informatie door vragen te stellen, goed te luisteren en door te vragen bij onduidelijkheden. Daarbij sluit je aan bij het niveau, de achtergrond en ervaringswereld van jouw gesprekspartner. Je staat stevig in je schoenen en laat je niet uit het veld slaan door stressvolle situaties of wetenschappelijke autoriteit. Je ordent de verkregen informatie en weet hier ook de nodige verbanden in aan te brengen waardoor jij een gefundeerd oordeel kan vellen.

In een maatschappelijke en politiek gevoelige en complexe omgeving, waarin grote belangen spelen, stel je je flexibel op. Je schakelt tussen interventiestijlen en werkt samen met andere toezichthouders binnen de NVWA of van andere overheden. Waar nodig pas je bestuursdwang toe. Je voelt je prettig in de rol van procesbewaker in een speelveld van verschillende stakeholders. Verder lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe werkwijzen en het uniform toepassen van bestaande werkwijzen binnen je team.

De NVWA heeft haar toezicht ingericht in projectvorm. Als Senior Inspecteur Dierproeven ben je betrokken bij de ontwikkeling van deze projecten. In de uitvoeringsfase heb je soms de rol van projectleider en ben je inhoudelijk aanspreekpunt. Binnen het domein proefdieren en dierproeven zijn de projecten vaak meerjarig. In jouw handelen vertegenwoordig je bovendien de NVWA-kernwaarden: transparant, betrouwbaar, onafhankelijk en professioneel.

Functie-eisen Je durft vragen te stellen en neemt zowel verbale als non-verbale boodschappen in je op. Je past jouw stijl van communiceren gemakkelijk aan je gesprekspartner aan. Je bent goed in het vormen van een oordeel en bent in staat om ook slecht nieuws op een professionele manier over te brengen. Je bent standvastig als het gaat om wet- en regels, maar empathisch in jouw communicatie.

Daarnaast zien wij graag het volgende:

 • Een aantal jaren professionele werkervaring op het gebied van proefdieren en dierproeven.
 • Een afgeronde relevante master opleiding, bij voorkeur in de richting diergeneeskunde, medische biologie of biomedische wetenschappen.
 • Hands on onderzoekservaring met biomedisch of biologische onderwerpen (eventueel afgerond met een promotie).
 • Kennis van de Nederlandse proefdiersystematiek (inclusief de relevante stakeholders).
 • Affiniteit met toezicht en met wet- en regelgeving.
 • Gevoel voor bestuurlijke- en politieke besluitvormingsprocessen.
 • Bereidheid tot het behalen van een BOA bevoegdheid en het volgen van additionele cursussen.
 • Ervaring met de uitvoering van werkzaamheden binnen de Instantie voor Dierenwelzijn is een pré.
 • Kennis van en/of ervaring met kwaliteitssystemen, GLP , ISO 9001 en AAALAC is een pré.
 • Een geldig rijbewijs B.

Competenties:

 • Analyseren
 • Organisatiesensitiviteit
 • Oordeelsvorming
 • Overtuigingskracht

Arbeidsvoorwaarden Salarisniveau: schaal 12
Maandsalaris: Min €3.919 – Max. €5.825 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week: 36
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden Waar kom je te werken?

De NVWA is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.

Wat bieden wij jou?

 • Een inwerkprogramma dat past bij jouw functie met begeleiding van ervaren collega’s.
 • Ruime opleidings- en/of coaching mogelijkheden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.
 • Waar de functie het toelaat bieden we jou de ruimte om tijd- en plaats onafhankelijk te werken.
 • Een prettige werkomgeving met als hoofdkantoor Utrecht op loopafstand van het Centraal Station.
 • Regelmatig leuke activiteiten met je collega’s, zoals onze (inmiddels legendarische) pub-quiz!
 • Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De sollicitaties worden volgens geldende afspraken in beschouwing genomen, waaronder de CAO Rijk- en NVP-sollicitatiecode.
 • Voor werken bij de NVWA is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.
 • Betreft het een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en heb je (nog) geen vast dienstverband als rijksambtenaar, dan start je (in beginsel), ter beoordeling van je geschiktheid, met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd.
 • Geef duidelijk in je curriculum vitae aan dat je aan de gevraagde opleidingseisen voldoet.
 • De selectiecommissie kan referenties inwinnen, maar zal dit altijd vooraf met jou afstemmen.
 • Een online screening via bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media, kan onderdeel zijn van het selectieproces.
 • Een competentietest en/of een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Een uitgebreide screening A of B door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), kan een vereiste zijn voor een aantal functies bij de NVWA (o.a. bij de IOD).

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


Rijksoverheid

Rijksoverheid

Soort bedrijf : Recruiter
Medewerkers: 21-50 personen
Contactpersoon :
Afdeling HR
Website: bekijk website
Adres:
Catharijnesingel 59
3511 GG Utrecht
Nederland

Bekijk alle vacatures van Adver-Online

Solliciteren?

Login met je Mijn VetJobs account


Account aanmaken bij Mijn VetJobs

Binnen een paar minuten klaar om te solliciteren of een vacature te plaatsen.

Account aanmaken